Thursday, July 28, 2011

Harapan Ramadhan

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah

Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja

Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...

Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua



p/s : Lirik lagu Harapan Ramadhan (Man Bai dan Raihan).
"Ya, Allah. Aku mohon padaMu agar Ramadhan kali ini dapatku beribadat sebanyak mungkin kerana aku belum pasti adakah aku masih disini pada Ramadhan akan datang ."

Saturday, July 23, 2011

Nak Jadi Ustazah Kena Pandai Bahasa Arab

Suatu pagi yang indah...

Aku tengah bersiap untuk ke tempat kerja. Hari tu aku pakai baju ala2 jubah. KakYong yang baru keluar dari bilik air terus tegur aku.

Kakyong : Eh! Ibu, cantiklah baju ibu.
Ibu : A'ah kan Kakyong. Ibu ni kan nak jadi ustazah..
Kakyong : Ibu mana boleh jadi ustazah... Bahasa Arab pun tak pandai.
Ibu : ?????

Friday, July 22, 2011

Farewell Kak Ain (Sahabat P6 KL Sentral)

Assalamualaikum


Semalam kitaorg sahabat P6 KL Sentral adakan farewell untuk Kak Ain yang bakal berpindah ke Putrajaya. Setelah perbincangan diadakan, kami bersetuju untuk mengadakan jamuan makan-makan di Secret Recipe, KL Sentral.

Q: Mengapa pilih KL Sentral?

A: Kerana itu adalah simbolik dimana disitulah tempat pertemuan dan perpisahan kami.

Q: Kenapa dinamakan group P6 KL Sentral?

A: Kerana kami semua bertemu dan berkenalan di Platform 6 (platform komuter ke Seremban). Bermula hanya sekadar senyuman dan akhirnya membuahkan kemesraan, walaupun berlainan tempat dan berlainan kerjaya.


Lihatlah betapa kecohnya kami bila berjumpa. Moga hubungan silaturrahim kami kekal hingga ke hujung nyawa. Amin...







Antara menu yang kami order.

Happy together...





Ini Puan Presiden kami. Amboi Kak Mimi, betul2 menikmati makanan nampaknya. Nanti boleh ganti Za untuk jadi Duta Secret Recipe.





Inilah bendahari kami. tengah sibuk kira duit...hehehe



Kecoh hingga ke platform 6. Ini time tunggu train datang. Sanggup lepaskan train ETS semata-mata menemani Yana. Train ETS tak berhenti di Batang Benar. Yana, baik kan kakak-kakak ni. :-)












Ini pula adalah rakaman video kami. Memang Kecoh!



video


Semoga hubungan kami sentiasa di Berkati Allah S.W.T.


SAYANG SEMUA!!!



Monday, July 18, 2011

Siapa Paling Kuat Dan Hebat??

Suatu hari ketika melalui bilik, terdengar kakyong dan kakngah berbual.

KakYong : "KakNgah, kita kaya tak?
KakNgah : "Kaya"
KakYong : "Tak..salah jawapan tu."
KakNgah : "Habis tu siapa yang kaya, Kakyong?"
KakYong : "Allah yang Maha Kaya."
.....
...
..
.


Suatu hari yang lain pula, terdengar lagi 2 beradik ni berbual.

KakYong : "KakNgah, kita kaya tak?"
KakNgah : "Tak."
KakYong : "Habis tu, siapa yang kaya?"
KakNgah : "ALLAH"
KakYong : "Siapa yang kuat dan hebat?"
KakNgah : "ALLAH"
KakYong : "Siapa yang mencipta kita?"
KakNgah : "ALLAH"
KakYong : "Al-Quran diturunkan kepada Nabi apa?"
KakNgah : "Nabi Muhammad."

Si ibu ni pun menyampuk la... "Pandailah KakYong, macamnilah kakak yang baik. selalu ajar adik. Mana kakyong tahu semua ni?"
KakYong : "KakYong baca buku Tauhidlah bu. Nanti kalau kakyong baca lagi, Kakyong bagitau kakngah."


p/s: Bagitau kat Mr. Hubby, dia cakap "Sejuk hati abang mendengarnya". Tersenyum sendiri sebab kalau seorang ibu mesti cakap "Sejuk perut ibu mengandungkan dia."

Friday, July 15, 2011

Mari Kita Ke Klinik Gigi


Assalamualaikum..

Ini adalah entry tertunda. Kejadian berlaku pada Jumaat 8 Julai 2011 (4.00 p.m). Kami bawa anak2 ke klinik gigi di Klinik Kesihatan Semenyih. Ini adalah kali ke 2 lawatan ke klinik gigi. Kali pertama pada bulan Mac 2011.

Sebab2 ke klinik gigi adalah kerana 2 batang gigi depan kakngah dah rosak. Kesian tengok dia menahan sakit. Buat appoinment dengan klinik gigi di Hospital Annur Bangi (panel opis aku) semua full. So, tak nak tunggu lama kami pegilah ke klinik kesihatan.






KakNgah cool je kali ni. Kagum sebab bila kena suntik, dia sikit pun tak menangis dan tak berkerut pun dahi dia. Ayah dia yang risau, tak sampai hati nak tengok. Kali pertama dtg klinik ni dulu, kakngah langsung tak nak duduk dikerusi tu. Siap bagi arahan kat doktor, "KakNgah tak nak itu, itu, ini, kakngah tak nak gunting!" sambil jari dia menunding ke arah meja yg terdapat segala peralatan utk cabut gigi.




So, dalam masa 3 bulan aku dah brain wash dia. tak nak bagi dia takut pegi klinik gigi. Agaknya mungkin gigi dia dah sakit sangat kot. sebab tu dia lagi rela cabut gigi tu.





Kakngah, selepas disuntik dengan ubat kebas. Masih boleh tersenyum.







Selepas kehilangan gigi 2 batang. Juga masih boleh tersenyum






Kakngah, selepas beberapa hari kehilangan 2 batang gigi depan. sudah boleh tersenyum ceria. Dia cakap "Kakngah tak sabar nak tunggu gigi kekal tumbuh, nanti gigi kakngah dah cantiklah ibu kan.."



Ini pulak adik. Dia ok jer bila nurse nak tgk gigi dia. Gigi adik cantik, sebab tak ada yg rosak.



Adik dengan senyumannya yang manis.



Ini adalah Kakyong, gambar ini diambil pada bulan Mac 2011. Masa ni gigi kakyong dah goyang. Sebab tu pegi klinik. tak nak simpan lama2 nanti gigi berlapis. Tak cantik.


p/s: Pastikan anak anda gosok gigi sebelum tidur. selepas minum susu, pastikan dia berkumur dahulu sebelum masuk tidur dan jangan biarkan dia menggonggong botol susu kerana ini boleh menyebabkan gigi anak anda rosak. Ini yang terjadi pada Kakngah. dia tak boleh tidur tanpa botol susu dimulutnya. Alhamdulillah lepas kena cabut gigi, kakngah dah tak minum susu guna botol lagi. Ada hikmah rupanya...

Wednesday, July 13, 2011

Lirik Lagu Tema Imam Muda-Hambamu



Ke arah satu perjalanan

Dalam sebuah kehidupan

Demi untuk mengecapi

Hasrat murni di dalam hati


Usaha dengan doa itu,

Masanya akan tiba

Dengan restu Illahi

Kelak pasti akan ditemui



Suluhkan cahaya hati di terang

Tunjukkan jalan

Seandainnya hilang

Tegakkan perjalanan

Yang bakal ditempuh



Tegakkan semangat bila runtuh,

Setibanya disisimu ku berserah,

Terimalah aku

Hamba mu Allah


Owh ho owh ho

Hambamu Allah…..


Sekiranya takdir menguji

Cekalkan hasrat dihati

Semoga kesusahan bisa

Mengajar erti terus azam



Usaha dengan doa itu,

Masanya akan tiba

Dengan restu Illahi

Kelak pasti akan ditemui


Suluhkan cahaya hati di terang

Tunjukkan jalan

Seandainnya hilang

Tegakkan perjalanan


Yang bakal ditempuh


Tegakkan semangat bila runtuh,

Setibanya disisimu ku berserah,

Terimalah aku

Hamba mu Allah



P/S :- Lagu ni adalah lagu kesukaan Mr. Hubby. Dia tak miss tengok Rancangan Imam Muda. Aku tak penah dengar betul-betul lirik dia. Bila dengar pagi tadi kat radio IKIM, memang best rupanya lirik dia. Sebagai motivasi untuk diri sendiri. Patutlah Mr. Hubby suka. Siap suruh download ke hp dia. So, lagu ini istimewa buat Mr. Hubby yang tercinta.