Sunday, December 27, 2009

My hubby's birthday...


Hari ini 27 Disember 2009, adalah hari lahir hubbyku yg ke 32. "Selamat Hari Lahir Abang". Doaku sentiasa mengiringi abang agar dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.


Semoga Abang dikurniakan kesihatan yang baik agar dapat meneruskan kehidupan dan tabah menghadapi segala dugaan serta rintangan yang datang.


Semoga kasih sayang abang terhadapku dan anak2 sentiasa mekar dan Semoga abang sentiasa menjadi suami dan ayah yang terbaik buatku dan anak2...


Semoga tahun baru ini memberikan abang lebih semangat untuk memajukan diri dan keluarga... dan doaku agar perniagaan abang bertambah baik dan semakin maju... Semoga Allah memberkati segala usaha yang telah kita lakukan... AMIN...

Sunday, December 13, 2009

Santai Bersama Keluarga


Hari ni ada tournament "Panggilan Bowling AAN9" kali pertama yang dianjurkan oleh Group Anak-Anak Negeri Sembilan. Disebabkan hubby aku dah jadi Urusetia + peserta dalam tournament tu, aku dan anak2 pun turut serta. Nak bagi sokonganlah katakan... walaupun hakikatnya aku bukanlah anak jati Negeri Sembilan...




<---- NameTag kitaorg. Tengok tu, gelaran aku kat AAN9 adalah Kak CEO...

Ni semua hubby akulah yg bagi gelaran...sampai lekat nama tu kat AAN9.


Kalau masin mulut anak-anak Negeri Sembilan ni, jadi CEO lah aku nanti. Amin.... ---->





Hubby aku jadi URUSETIA.

Hubby aku dah lama tak main bowling ni. Last dia main pada tahun 2007. Time tu dia masih lagi bekerja dengan Penerbit Pelangi Sdn. Bhd.


Piala yang dimenangi semasa Tournament tahun 2007. Dah lama sangat...




So, hari ni memang main redah je... x de training langsung... Konon2nya nak pegi awal hari ni.. target paling lewat pun pukul 2 dah ada kat Seremban Parade.Sebab register dari kul 12 - 2.30pm. Game start kul 3.


Tapi biasalah, kita hanya merancang... dengan budak2 tiga orang tu, mana boleh nak ontime.... aku bangun mmg awal. Buat sarapan dan sempat lagi aku mengemas rumah. Almaklumlah, rumah baru... mestilah bersemangatlah nak mengemas...

(to Ana,k.pnut,iza,ina,mai,nurul,aisyah serta kengkawan yg lain, sorilah yer x dapat nak post lagi citer pasal rumah baru kat blog ni.... TUNGGUUU..... :-) saja je nak wat surprise... mcmlah cantik sgt rumah aku... biasa2 je... actually, aku tak sabar nak tengok rumah baru iza... mesti hebat...)

Aku gerak dari rumah lepas zohor... hubby aku dah cakap kalau x sempat nak register, just bagi sokongan jelah.. ngam-ngam kul 3 kami sampai Seremban Parade. Bila masuk je dalam pusat bowling tu, terdengar suara DJ Affa bagi pengumuman "Diumumkan ketibaan abang Boyo Togel..." terperanjat kami anak beranak... hubby aku terus senyum kambing(bukan senyum boyo... :-) ) sambil tolak stroller anak...

Nasib baiklah sempat register... akhirnya inilah gambar2 yg sempat aku snap semasa kami disana...


Ada gaya....




Kak Ngah sempat berposing




Adik kesejukan.. kesian dia, ibu lupa nak baju sejuk adik...



Kak Yong bersama hadiah Cabutan --Bertuah... (bertuah plak aku kat sini... biasanya kat opis tak pernah langsung dapat cabutan bertuah.....) Tuah anak2...








<---- Bukan aku sorang yang dapat, hubby pun dapat Cabutan Bertuah gak... :-)







Tengoklah aksi2 my hubby....

Bukan setakat hubby jadi urusetia.. anak2 pun turut jadi 'Penolong Urusetia'...


Perasan tak siapa yang tengah dukung Kak Ngah tu. Kalau siapa ada mengikuti cerita 'Aku Budak Minang' mesti perasan kot... Itu adalah pelakon yang memegang watak Aca..

sorilah gambar blur...



Memang happy la anak2 aku time tu... walaupun penat melayan karenah anak2, tapi puas hati... Tak rugi pergi, meskipun hubby aku x menangpun.. at least disitu kami boleh kenal ramai kawan baru... walaupun sebelum ini hanya kenal di Facebook...sekali jumpa dah rasa macam adik beradik...



Dikesempatan ini, aku nak ucapkan tahniahlah kepada tenaga kerja AAN9 yang tak pernah kenal erti penat. sanggup bersengkang mata untuk menjayakan program yg julung kali diadakan ini.... terutamanya kepada Affa, Wati, Angah Wani,Uzie, Amy Kamal, Atam, Anim,bang lunia,kak Rita... kepada pengasas FB AAN9, Rokok Daun. Tahniah diucapkan kerana ideanya ini, group ini akan mengorak langkah lebih jauh. semoga dapat memberi manafaat kepada semua AAN9.... amin...


Sunday, December 6, 2009

Loghat Negeri Sembilan(N9)

Aku dari dulu lagi suka dengar kalau org bercakap dalam loghat N9 ni. ghalit aku dibuatnya.. ingat lagi masa kecik-kecik dulu ada drama Milah & Ujang..memang aku tak pernah miss... tak sangka pula aku, akhirnya aku akan berkahwin dengan orang N9. Dah jodoh...

Hubby aku asal Negeri Sembilan(N9), aku org Perak. So, kat rumah kitaorg guna bahasa standard.. loghat Perak tak ada, loghat N9 pun tak ada.. fair orang kata.

Satu hari tu aku cakap kat hubby, kalau boleh aku nak anak-anak tahu asal usul ibu&ayah diaorg. dari segi adat, percakapan n lain-lain yang seumpama dengannya... so, aku suruhlah hubby cakap guna loghat N9 dengan anak-anak... Hubby aku apa lagi terus bagi arahan dalam loghat N9. Memula kat Kak Yong....

Ayah : "Kak Yong, poie la tolong Ibu lipek kain tu ha..."
Kak Yong :"Ayah, kak yong dah lopek la kain tu.."

Hahaha... memang sakit perut aku & hubby gelak masa tu... itu cerita kak yong.. sekarang nak cerita pasal kak ngah pula. Hari tu kak ngah minta ayah dia buatkan susu...

Ayah : "Mano botol kau..poie la ambik botol kau..."
kak Ngah :"botol kau?... ni ayah botol kau"..(sambil tunjuk botol susu dia kat ayah...)

Bila dipikir-pikir, memang gelak sorang-sorang aku..

Tapi anak-anak aku memang fleksibel.... balik N9 dia boleh faham loghat N9 & bila balik Perak, boleh pula faham apa opah dia cakap... cuma diaorang tak fasih nak bercakap jer... kekadang tu keluar gak satu dua perkataan loghat N9/loghat perak.

Paling aku tak boleh lupa, ada satu hari tu masa balik N9...
Sudah jadi kebiasaan kak ngah bila dah sudah mandi, dia akan menjerit kat depan pintu bilik air minta tuala... biasanya kalau kat kajang dia akan cakap "Ibu.. nak towel.." (cakap omputeh lagi)..

Tapi hari tu kat kampung Atuk dia kat Pasoh.. keluar jer bilik mandi dia terus jerit "Ibu dah sudah... nak kain sal. cepatlah bagi kain sal..."

Aik..macam mana boleh tukar ni... automatik tukar ke loghat N9.. rasanya kalau org luar mesti tak tahu apa itu kain sal... mesti ingat kain salmah ke kain salbiah ke... sebenarnya kain sal tu adalah tuala mandi...
aku mula2 kawin dulu pun tak paham jugak..kadang-kadang asyik kena tipu jer dgn hubby n adik2 dia.. kita yg tak paham ni... iyekan jelah... manalah tahu org nak kenakan kita... nasib baik dapat mak mertua sporting... (Al-Fatihah buat ibu mertuaku yang tersayang... umurnya tak panjang... dia pergi mengadap Ilahi tanggal 26 april 2006 kerana sakit Leukimia... )

Tapi sekarang diaorg dah tak boleh nak tipu aku lagi.. walaupun aku tak fasih bertutur dalam loghat N9.. tapi aku tetap faham apa yg diorg bualkan.. :-)

Apa yang penting bagi aku, anak-anak tahu asal usul ibu dan ayah... walau dimana mereka berada, dalam diri mereka tetap mengalir darah keturunan N9 + Perak tu... :-)

Wednesday, November 25, 2009

Konvokesyen & Ihtifal Tadika Islam Al-Fasih


Hari Ahad 22 November 2009, Sekolah Tadika Islam Al-Fasih telah mengadakan majlis Konvokesyen & Ihtifal.Ini bermakna hari ini adalah hari terakhir kak Yong bertemu dengan cikgu2 dan kawan-kawan...

Kak Yong sebelum ke majlis konvo. Sempat lagi berposing...

Pentas..

Sebelum majlis bermula...

video
Kak Yong masuk persembahan Choral speaking (Kak Yong pakai baju kurung pink & tudung hitam)

Selain dari choral speaking, Kak Yong juga masuk persembahan bercerita Burung Hud-hud dan juga lakonan "Dari Kerana Mata"... aktif betul anak ibu..

Untuk persembahan bercerita, 2 minggu sebelum tu lagi Kakyong dah mula berlatih dirumah. Tiap-tiap hari berlatih, sehinggakan Kak Ngah pun dah hafal skrip cerita Burung Hud-hud tu..

Pada mulanya Kak Yong mengadu yang dia takut nak naik pentas...malu.. nanti orang ramai tengok.. tak boleh jadi ni, aku mesti bina keyakinan diri dalam diri nya.

Setiap hari aku beri kata-kata semangat.. aku cakap yang Kak Yong mesti boleh, kak yongkan budak bijak...

Bila tiba hari Konvo tu, aku sendiri pula yang berdebar-berdebar. Tapi Alhamdulillah... lega aku bila tgk kakyong relax jer naik pentas...air muka dia pun tak menunjukkan yang dia takut... nampaklah keyakinan pada dirinya...
video
Masa dalam kereta on the way balik rumah, aku cakaplah yang aku nampak dia ok jer naik pentas. tak nampak takut pun... selamba je dia jawab "Ibu tak tahu yang hati kak yong ni menggigil sangat.." hahaha.. kelakar aku bila dengar ayat tu keluar dari mulut dia..
Apa-apapun.. Kak Yong, Ibu BANGGA sangat dengan Kak Yong... bukan senang nak bina keyakinan diri untuk bercakap di khalayak ramai...


Kak Yong menerima Anugerah Kebersihan Terbaik

Kak Yong terima Sijil Tamat Sekolah dari Pengetua, Ustazah Hasnah

Kak Yong bersama Trofi Pelajar Paling Sporting. Tengok, gelagatnya yang selamba..patutlah dianugerahkan Pelajar Paling Sporting.Hmmm.. anak ibu..

Kak Yong bersama dengan piala dan trofi



Kak Yong bersama teman-teman.

Wednesday, November 18, 2009

Kak yong jadi model

Pagi Isnin (16/11/2009), dapat MMS dari hubby.. "Ini gambar anak kita ke?..." Tenung punya tenung..siap zoom lagi, memang sah itu gambar kakyong..


Tak sangka aku, anak aku jadi model iklan sekolah tadika dia.. terpampang besar kat banner muka dia.. :-) hai tercapai juga la cita2 dia nak jadi 'pemodel'... glamour sekejap anak aku..
Kak yong, ayah cakap kalau jadi model MUSLIMAH tak pe...
Ayat yang keluar dari mulut hubby aku "Banggalah tu gambar anak dia ada kat banner tu.." Banggalah juga. Sebab dalam ramai2 tu kakyong yang terpilih...
Zoom in...
Nak promote sikit, Tadika Islam Al-Fasih ni memang bagus. Kepada sesiapa yang tinggal area Taman Kenari/Sg Ramal tu, aku memang recommend la tadika ni.
Cara pengajaran/pendekatan cikgu-cikgu kat situ memang aku suka. Yuran pun tak mahal. Bulanan cuma RM70.
Bermula tahun depan tadika tersebut akan mengehadkan pengambilan pelajar.
Menurut pengetua tadika iaitu Ustazah Hasnah, tujuannya supaya dapat memberi lebih tumpuan pada pelajar. Tadika ini juga akan mengadakan kelas intensif pada setiap cuti sekolah khas untuk pelajar yang lemah.

Birthday Kakyong

17 November 2009. Hari lahir anak sulungku.

Tak larat rasanya aku nak menjawab soalan yang keluar dari bibirnya... Antara soalan-soalan yang sentiasa meniti di bibirnya ialah "Ibu, bila birthday kakyong? Bila nak bulan 11 ni? Hari ni dah bulan 11 ke bu? Lamanya bu nak bulan 11.."

Hingga aku pun turut merasa 'Lambatnya bulan 11..'
Akhirnya, tiba juga tarikh yang ditunggu-tunggu...


SELAMAT HARI LAHIR KAKYONG. Genap umur kakyong 6 tahun. Ibu doakan agar kakyong dipjgkan umur, sentiasa sihat & ceria, dimurahkan rezeki, dan menjadi anak yang solehah serta dpt membahagiakan dan menyenangkan hati ayah & ibu.. Amin..




Kek birthday kayong. kakyong dah siap pesan awal2.. dia nak tiup lilin...so, balik je dari opis, aku dan suami terus bekejar cari kek kakyong.. sebab dah janji & tak mahu menghampakan permintaannya.




Tengok, kakngah pun nak menyibuk juga... tu kek birthday kakyonglah... bukan kakngah punye tau... :-)








Tuesday, November 17, 2009

Anak-anak Sumber Inspirasiku

Salam semua,

Pertama sekali ingin aku perkenal ketiga-tiga puteriku.





Puteri sulungku, Nur Alia Syafiqah. Dalam keluarga dikenali sebagai kakyong... Akan genap 6 tahun pada 17 November 2009. Seorang yang ceria,lemah-lembut,petah berbicara..kekadang pemalu... Cita-cita dia nak jadi 'pemodel', itu istilah yang dia gunakan..







Puteri kedua, Nur Alia Syamila (2 tahun 8 bulan. D.O.B. 25 Mac 2009) Lebih mesra dipanggil Kakngah. seorang yang aktif, agresif.
Di rumah, dialah penghibur. Kalau dia tidur sunyi sepi rumah jadinya. Tapi kalau dia bangun, memang riuh satu rumah... time tu aku rasa cam nak suruh je dia tidur balik..hehehe




Nur Alia Syaqila (8 Bulan D.O.B. 29 Mac 2009), anak bongsuku (buat masa sekarang,hehehe). Dia memang tak banyak ragam. Senang nak jaga..sentiasa senyum.. tapi dah nampak lasaknya,tak padan dengan kecik. mungkin terikut-ikut perangai kakngah.hopefully, tidaklah. Tak larat aku nak handle nanti. Cukuplah kakngah sorang yang lasak ye adik...