Sunday, June 5, 2011

Sikit tidak mengapa janji berkat!

Assalamualaikum...

Bisnes Affiliate?? Ada org tag nama aku kat facebook pasal bisnes ni. Apa jenis bisnes tu yer?? ohh... login facebook dapat duit rupanya... hmmm... kalau dengar macam best.

Tapi apa hukumnya bisnes ni? dan dari mana sumber duitnya... tak naklah aku kalau ia dari sumber yang meragukan... tak kaya pun takpe lah... janji duit yang aku dapat tu berkat..

So, aku pun gi tanyalah kat En. Google... jumpa info kat sini dalam blog Ustaz Zaharuddin. Rajin2lah membacanya.

Kat bawah ni, aku copy kesimpulan dari Ustaz Zaharuddin :-

Oleh itu, menurut penelitian saya, umat Islam MESTI DIHARAMKAN dari menyertai system ini. Sebarang promosi dan membiarkan promosinya betapak di web atau facebook anda juga adalah diharamkan di dalam Islam atas asas larangan bantu membantu dalam perkara maksiat dan dosa.

Adalah diharapkan umat Islam khususnya bangkit dari tidur dan mimpi untuk mendapatkan untung tanpa usaha yang setimpal. Dalam Islam setiap keuntungan mestilah bersumber dari penjualan sesuatu aset atau dari usaha sebenar terhadap sesuatu aset, bukan hanya untung atas angin secara goyang kaki atas penyertaan orang ke dalam sesuatu sistem pyramid.

Semoga kita semua diberi pembukaan hati dan minda untuk tidak menyertai, berhenti dan menyedarkan yang lain. Namun sekali terjebak, kegilaan kepada wang, harta serta sistem cepat kaya adalah ibarat arak yang memabukkan, tidak mudah menyedarkan mereka tatkala sedang mabuk, peluang dan ruang untuk yang menasihat dicerca adalah besar, demikianlah tabiat orang mabuk apabila dinasihat. Justeru bersabar kalian dalam menasihati mereka, semoga mereka lekas sedar dan sempat diselamatkan sebelum kemalangan berlaku.

Akhir sekali, tulisan ini bukanlah sebuah fatwa, ia hanya nasihat dan pandangan. Jika ada yang tidak bersetuju dengannya, terpulang kepada saudara dan saudari untuk menolaknya. Tiada sesiapa yang memaksa untuk menerimanya. NIat saya hanyalah untuk mebantu dan menyelamatkan kita semua dari murka Allah. Justeru tidak perlu untuk mencaci maki di web ini.

Ada yang menghantar email kepada saya bertanya tentang cara berhenti dan taubat. Ini jawapan ringkasnya. Jalannya adalah berhenti, sedarkan dowline juga dan semua komisyen yang masih lagi masuk disalurkan kepada faqir miskin. Modal sendiri boleh ambil semula.

Taubat boleh dibuat dgn menunaikan solat taubat sebanyak 2 rakaat dan insafilah dengan sebenar-sebenarnya keterlibatan dan kegelojohan kita terhadap wang dan harta itu, kemudian memperbanyakkan sedeqah dari semasa ke semasa. Selanjutnya panjatkan harapan setingginya kepada Allah untuk menerima taubat kita.

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman (www.zaharuddin.net)


Oleh yang demikian, fikir2kan lah... memang seronok kalau dapat duit banyak dan tak putus2 pula tu. Tapi kalau caranya tak betul dan rezekinya tidak berkat, LEBIH BAIK BERSEDERHANA TETAPI SENTIASA DIBERKATI.. Dunia ini hanya sementara, Akhirat sana yang kekal abadi...


YA ALLAH, BANTULAH AKU UNTUK MENCARI KEREDHAANMU!

No comments: