Thursday, August 26, 2010

Kaedah Cepat Membaca AlQuran

Salam..

Hari ni aku nak share dengan kawan2 pasal Kaedah Cepat Membaca AlQuran.
Kak Ngah mengaji menggunakan Pakej Qaf: Wal Quran Nil Majid.

Untuk makluman, ini adalah CD Interaktif. Sangat sesuai untuk anak2 seawal usia 1 thn. Aku cuba bagi KakNgah belajar guna CD ni. Alhamdulillah dia boleh mengadap lama mengaji tanpa rasa bosan.
Untuk Kakngah dengan adik guna CD jilid 1. Manakala untuk KakYong CD jilid 2 & 3. Juga terdapat pengajaran tajwid. Kita sebagai ibu pun boleh belajar sekali secara tak langsung. Untuk menarik minat mereka, CD ni juga menyediakan latihan yang menarik seperti rakaman suara. So, anak2 boleh mendengar semula apa yg dibaca. Juga mereka boleh drag & drop jawapan ke dalam kotak yg disediakan.

Dalam pakej ni terdapat 3 buah buku dan 3 CD Interaktif (Jilid 1- Jilid 3). Kaedah ini adalah mengikut kehendak Program J-QAF kokurikulum Pendidikan Islam yang sedang dilaksanakan di sekolah2.
Memang berbaloi2 sebab harga murah berbanding harga pasaran. Harga pasaran RM 38. Tapi yang ini RM 38 termasuk kos penghantaran.
Kalau ada ibu2 di luar sana yang berminat untuk mendapatkan CD ni memang sangat2 digalakkan untuk dapatkan satu. Memang tak rugi. Kalau berminat sila klik website ni dan buatlah tempahan sementara stok masih ada.

Tengoklah gambar2 dan video KakNgah mengaji.
Menarikkan, colourful... memang menarik minat anak2 untuk membacanya.


Ni masa mula2 beli CD. Tengok tudung pun tak sempat nak pakai.
Kakngah yang ceria. Setiap hari tak sabar nak mengaji.


video
Video Kakngah sedang baca AlFatihah


video

Video Kakngah sedang baca AlifBaTa




10 comments:

kakngah said...

mmg bagus ada Cd camni. bkn apa.. zmn skrg ssh dah nak dpt guru mengaji. terutama yag ddk kt bandar tu...

Laman Alia said...

betul tu kakngah... tambahan pula bg ibu bapa yg sibuk bekerja kadang2 x sempat nak mengajar... ada cd ni bolehlah membantu sikit..

Ivy Lorraine Hsu said...

sry, i don't speak ur language, but i'd like to say, tht lil baby is very cute ^^

shahniz89 said...

salam..
erh.., muka budak tue cam darwisyah..

kalo nak rujuk satu blog pasal didik anak.. boleh tengok kat darwishndarwisyah.blogspot.com
kalo tak silap la..

sop said...

skrg dgn teknologi yg ada, mmg boleh pelbagai teknik mengajar.. anak pun tertarik

Wan Anie said...

memang menarik nampaknya,.
kelakar dengar kakngah baca siap dengan qalqalah nyer.... :D

InsyaAllah saya nak lah satu ida

kak ina kl said...

ada anak perempuan ni memang best..senang nak suruh belajar..anak lelaki...sabar ajerlah

Laman Alia said...

shahniz89,

akak try buka blog tu x dapat la...

Laman Alia said...

Sop, betul tu... setuju sangat.. :-)

Wan Anie, shah baru nak gi amik stok baru. Kalau ada nanti ida inform k. Nak dtg kat MIDA or nak ida poskan?

Laman Alia said...

Kak Ina KL, ikut mood juga... kalau time ok, x ada masalah. tiba time yg x ok tu pening kepala ibu nak melayan..:-)